FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Sista chansen: Belysningskampanj – Upp till 40% rabatt

Kunskap & inspiration/Guider/Matt- & textilguider/Välj rätt matta till ditt hem
Välj rätt matta med Svenssons mattguide - här blandade mattor i olika färger och mönster från Layered placerade ovanpå varandra.

Matt- & textilguider

Välj rätt matta till ditt hem

Rätt matta kan lätt lyfta ett helt rum. Att köpa rätt matta kan vara desto svårare. Hur stor ska den vara, vilken form och i vilket material? Här har vi samlat användbar fakta och tips för att du lättare ska kunna välja rätt matta till ditt hem.
Onsdag 28 juni 2023
Share article

Så väljer du rätt matta

Att välja rätt matta till ditt hem kan ibland vara svårt, vilket material är mest lämpligt? Vilken färg och vilken storlek passar bäst? Många frågor kan dyka upp i letandet efter rätt matta och därför har vi samlat våra bästa tips i en gedigen mattguide som besvarar de vanligaste frågorna samt vilka egenskaper och skötselråd de vanligast förekommande mattorna har.

Hur ska mattan kännas?

Tänk dig hur skönt det kan kännas att gå på en varm och mjuk ullmatta. Den känsla av ombonad värme som ullmattan ger ett rum får du aldrig med konstfiber eller lyoceller. Ullfibern har också en bättre förmåga att isolera mot fukt och kyla än andra fiber.

En mjuk ull - eller tuftad kan också vara ett bättre underlag för ett lekande barn att landa på i stället för ett hårt golv. En matta som dessutom uppmuntrar till någon form av aktivitet kan även vara en kul komplettering för barnrummet.

Hur upplevs ljudnivån?

Vi vet alla hur det kan eka i ett tomt rum. En matta, tillsammans med andra textilier, bidrar inte bara till en mer ombonad känsla i ditt hem, det hjälper dessutom till att dämpa ljud. Mattor och textilier kan även ha en lugnande effekt. 

Bild som visar Cozy ullmatta från Scandi Living, en vit fluffig matta placerad i vardagsrum med grå soffa och soffbord i beige travertine.

För ett mjukare vardagsrumsgolv - Cozy ullmatta från Scandi Living.

Vart ska mattan ligga?

Olika typer av mattor passar bättre ihop med olika typer av möbler. Vävda mattor passar bättre till en matgrupp då de är tunnare och till viss del är smutavvisande. Tuftade mattor ger en mer ombonad känsla och passar därför bättre till en soffgrupp.

Vävda mattor är ofta tillverkade av ull medan tuftade mattor ofta är tillverkade av viskos, lin eller ull.

Tänk på storleken

Måtten på din matta har stor betydelse rent praktiskt, men också för hur rummet kommer att upplevas.

Matplats: Tänk på att köpa en tillräckligt stor matta att ha under köksbordet så att du inte fastnar med stolen när du drar intill den till bordet. En bra regel är att ha 50-60 cm matta runt om bordet yttersta kant för att vara säker på att få plats med stolen.

Vardagsrum: En tillräckligt stor matta påverkar också inramningen av möbelgruppen som står på mattan. När du väljer matta till en soffgrupp bör mattan gå 20-30 cm utanför soffgruppen på var sida. Mattan bör även ligga minst 20 cm in under soffan. Hellre en lite större matta än en för liten.

Sovrum: När du väljer matta till sovrummet rekommenderar vi att placera cirka 2/3 av mattan under sängen samt att minst 50 cm bör gå utanför sängen åt alla håll för att få rätt balans mellan säng och matta. Ett tips är att välja en större matta till sovrummet om du vill kunna sätta ner fötterna på en mjuk matta varje morgon.

Bild som visar ljust vardagsrum med beige soffa, på golvet ligger en stor Lilly ullmatta i senapsgult från varumärket Layered.

Handvävd av högsta kvalitet - Lilly ullmatta i färgen mustard från Layered.

Är du osäker på storleken?

Är du osäker på hur stor matta du behöver kan det vara ett tips att lägga ut tidningar på golvet i samma storlek som mattan du funderar över. På så vis kan du få en relativt bra bild över hur stor mattan kommer bli när du sedan får hem den.

Skapa rum i rummet

Vid stora öppna ytor kan mattor hjälpa till att ”skapa rum i rummet” och göra möbleringen till mindre öar. Det kan i sin tur göra att det känns enklare att möblera och inreda ett större rum.

Mattor, och andra textilier kan även vara ett bra sätt att skapa en röd tråd ditt hem. Mattor i samma nyans, men i olika texturer och storlekar kan hjälpa till att lyfta inredningen så det inte känns platt.

Olika typer av mattor

När du ska hitta rätt matta är det viktigt att titta på vilket material som passar bäst då olika material har olika egenskaper som även kräver olika skötsel. Låt oss gå igenom några ut av de vanligaste typerna av mattor:

Välj rätt matta, bild som visar matplats med stolar i ek och på golvet ligger ullmattan Björk formgiven av Lena Bergström för Design House Stockholm.

Med inspiration från björkens stam och näver - Björk matta från Design House Stockholm.

Bomullsmattor

En tidlös och enkel variant på matta är bomullsmattor, tillverkade av naturliga bomullsfiber och oftast fria från kemikalier och syntetiska material. Bomullsmattor är otroligt mångsidiga och går mer eller mindre att få i vilken färg, mönster och form som helst – från mönsterrikt i färg till enfärgat och minimalistiskt. En bomullsmatta kan även vävas med flera olika tekniker vilket gör att du kan få en mer detaljerad matta med struktur eller en helt slät om du hellre föredrar det.

Bomullsmattor har en hög komfort och mjukhet vilket gör att denna typ av matta är behaglig att gå på och då bomullsfibern har hög motståndskraft mot både värme och ljus är den otroligt slitstark och tålig för daglig användning.  En matta av bomull är lätt att rengöra och kan oftast tvättas i maskin och dammsugas utan problem, något som gör att att denna typ av matta kan hålla länge över tid.

Då bomullsmattor finns i många utföranden är det enkelt att hitta en oavsett vilket rum den ska placeras i men även beroende på vilken stil du är ute efter. Bomullsmattor går att hitta för alla rum, från hall till kök och vardagsrum.

Så rengör du bomullsmattor

För att hålla din bomullsmatta ren och fräsch är det viktigt att först se vilka skötselråd som följer med mattan, men generellt är det viktigt att regelbundet dammsuga mattan för att få bort partiklar och smuts. Uppstår en fläck är det bra att direkt absorbera överflödig vätska och sedan rengöra fläcken med mild tvål och vatten. För att bomullsmattan ska hålla sig fräsch länge bör den undvikas att placeras i fuktiga miljöer då det annars riskerar att bildas mögel.

Ullmattor

En annan omtyckt variant på matta är ullmattor, omtyckta för materialets egenskaper som är motståndskraftiga mot både fläckar, smuts och slitage. Ullmattor genererar även härlig värme och passar perfekt i vårt klimat där höstarna och vintrarna kan ge kyliga golv. Ullen hjälper även till att absorbera fukt och släpper ut den i luften vilket är en fördelaktig egenskap. En annan fördel som en ullmatta har är den naturliga fläckbeständigheten, ull har nämligen en naturlig motståndskraft mot fläckar och smuts då fibern har en skyddande yta som gör det svårt för smuts att få fäste. Ullmattor finns precis som bomullsmattor i en mängd olika stilar och mönster – från enkelt och enfärgat till mönster, struktur och färg. Då ullen är ett slitstarkt och tåligt material kan ullmattor med fördel placeras i hemmets alla rum vilket gör att du enkelt kan hitta något som passar både hall, kök och vardagsrum. Då ullfibern är elastisk klarar den av att hålla formen även om den utsätts för tryck eller tyngd. Så investerar du i en fin ullmatta kan du vara säker på att den håller i många år om du tar hand om den på rätt sätt.

Så rengör du ullmattor

För att din ullmatta ska hålla sig fin och fräsch i många år är det viktigt att den rengörs och tas om hand på rätt sätt. Att dammsuga regelbundet är A & O för att hålla den fri från löst smuts och damm. Har du ett speciellt munstycke anpassat för mattor kan det vara bra att använda för att undvika att skada ullen.

Skulle en fläck uppstå är det bra att behandla den så tidigt som möjligt för att undvika att den eventuellt fäster sig. Använd till att börja med en ren, torr trasa och undvik att gnugga eller rugga ytan för mycket då det kan förvärra fläcken eller skada ullen. Är fläcken trots det kvar kan du använda dig av mild ullrengöring eller en blandning av diskmedel och ljummet vatten som du försiktigt baddar fläcken med.

Är det större områden på mattan eller hela som behöver tvättas rekommenderas handtvätt eller kemtvätt, men se även vilka skötselråd som kommit med mattan först för att se vad tillverkaren rekommenderar.

En annan viktig sak att tänka på med din ullmatta ära att vända på den regelbundet för att få ett mer jämnt slitage.

Välj rätt matta, bild som visar Peas ullmatta från HAY i färgen soft grey, här på ett hallgolv i trä med en låg träbänk framför där en vas och tidning är placerade.

Tillverkad helt i ull med härlig struktur - Peas ullmatta från HAY i färgen soft grey.

Upptäck fler ullmattor

Viskosmattor

En matta i viskos är en annan variant på matta som blivit allt vanligare och som många varumärken har i sina sortiment. Viskosmattor finns i många olika utföranden och har en förmåga att se väldigt eleganta ut med fin lyster där färger och mönster framträder på ett vackert sätt. En viskosmatta är tillverkad av konstgjorda fiber som kallas viskos eller konstsilke. Kvaliteten är mjuk och glansig vilket ger den en silkesliknande karaktär. Viskos framställs genom att behandla cellulosa från växtmaterial. Den slutgiltiga fibern kan bearbetas för att skapa viskosmattor i olika tjocklekar, mönster och färger – något som gör det till ett tacksamt och mångsidigt material att tillverka mattor i. Vill du ha en riktigt mjuk matta är viskosmattor att rekommendera och är du ute efter en matta i färg är viskosmattor en stark kandidat då viskosfibern absorberar färg på ett fantastiskt sätt vilket ger klara färger och en vacker lyster.

Så rengör du viskosmattor

En viskosmatta rengör du på bästa sätt genom att dammsuga den regelbundet, tänk dock på att dammsuga den ”medhårs” och att inte använda ett borstmunstycke. Fläckar bör inte tas bort med vanligt vatten då det kan skada mattan, rekommendationen är att lämna in mattan på professionell mattvätt eller använda en mild fläckborttagning anpassad för viskos, testa dock alltid på en mindre synlig del av mattan först för att se hur den reagerar.

En viskosmatta kan fälla lite vilket är normalt, här kan du ta bort de överflödiga trådarna från mattan när de dyker upp. Har du tyngre möbler placerade på mattan kan dessa lämna spår, något som också är helt normalt för viskosmattor. För att en viskosmatta ska behålla sin fina färg är det bra om den inte utsätts för direkt solljus då det kan komma att bleka mattan, rotera den gärna med jämna mellanrum för att få ett jämnt slitage.

Välj rätt matta, bild som visar olika jutemattor från Dixie placerade omlott på varandra.

Jutemattor är slitstarka och tåliga vilket gör dem perfekta i exempelvis hallen eller vid matplatsen.

Jutemattor

För dig som vill ha en matta med lite mer rustik och naturlig karaktär är jutemattor något att kika närmare på. Jute är en växtfiber som utvinns från juteväxten som huvudsakligen odlas i delar av asien. Juteväxten har använts i århundraden och är ett biologiskt nedbrytbart material som kännetecknas vid att vara ett slitstarkt och tåligt och som är motståndskraftiga mot slitage. Jutemattor finns i olika utföranden och förekommer i allt från dörrmattor till större varianter där vävtekniken kan se olika ut. En jutematta mår bäst i torra miljöer och bör undvikas att placeras i fuktigare utrymmen då fukt kan försvaga fibrerna.

Så rengör du jutemattor

En jutematta rengör du varsamt och håller fräsch genom att dammsuga den regelbundet. Undvik att använda starka kemikalier vid rengöring men är olyckan framme kan du använda en lätt fuktad trasa som du behandlar eventuella fläckar med.

Välj rätt matta som exempelvis Nessa jutematta från Linie Design, här placerad i ett helt vitt rum där den naturfärgade nyansen och fransarna kommer fram på ett fint sätt.

Härligt naturlig & handvävd - Nessa jutematta från Linie Design.

Upptäck fler jutemattor

Vävda plastmattor

Vill du ha en lättskött och praktisk matta är kategorin plastmattor kanske ett alternativ för dig och ditt hem. Plastmattor har under många år varit omtyckta och inte minst för sin slitstarka kvalitet och enkla rengöring. Många plastmattor vävs i återvunnen plast eller polypropenfiber som ger en tålig yta där färg och form bevaras väl över lång tid. Plastmattor går att väva på många olika sätt och går därför att få i näst intill alla färger och mönster, det ger dig ett brett utbud att välja från. Plastmattor fungerar i alla typer av rum men är framför allt fördelaktiga för kök och matplats då de klarar av spill och smuts på ett sätt som många andra typer av mattor inte gör. Till skillnad från många andra mattor kan plastmattor även användas utomhus på exempelvis balkong eller uteplats då de tål väder och vind och är enkla att underhålla.

Så rengör du plastmattor

En plastmatta håller du ren och fräsch genom att dammsuga den regelbundet. Skulle den behöva tvättas kan du använda dig av handtvätt eller fintvätt i maskin på 30°C men utan centrifugering och ingen torktumling. Har plastmattan en svetskant så bör du vara försiktig med den och undvika att vika mattan på mitten då svetskanten riskerar att spricka och gå sönder. Vid behov kan du forma mattan genom att sträcka den i vått tillstånd för att sedan låta den plantorka. För större plastmattor som inte får plats i tvättmaskinen rekommenderas det att fläckar tas bort med hjälp av fuktad, mjuk trasa utan att skrubba.

Upptäck fler plastmattor

Välj rätt matta, kanske denna härliga ryamatta Amass från Ferm Living, en beige ryamatta med fransar placerad i vardagsrum med brun soffa, betonggolv och stort fönster.

Mjukt & skönt för både golv och fötter - Amass matta i färgen white pepper från ferm LIVING.

Lugg - & ryamattor

För dig som vill ha en extra mjuk, mysig och livfull matta är lugg- och ryamattor fina alternativ. Dessa typer av mattor har länge varit en favorit att inreda med och fortsätter att så att vara. Så vad är en luggmatta egentligen? En luggmatta kännetecknas av dess långa, tätt vävda fibrer som ger mattan en mjuk och fluffig yta. Luggmattor finns i material som ull, syntetiska fibrer eller en blandning av båda.

Dessa mattor finns i en mängd lika höjder och tjocklekar vilket ger olika variation i utseende och känsla. Luggmattor är vanligast att placera i vardagsrum och sovrum där de ger ett mjukt och ombonat intryck, dessutom bidrar den långa luggen med härlig värme under höst- och vinterhalvåret och absorberar även ljud vilket är en fördel i exempelvis ett sovrum. Luggmattor finns i många olika färger, mönster och texturer - från det lite mer enkla och sparsmakade till det lite mer uttrycksfulla och detaljerade.

En annan form av luggmatta är Ryamattor även kallade ”shaggy-mattor” som kännetecknas vid sin långa och mjuka lugg. Även ryamattor förekommer i ull, syntet eller en kombination av båda och har en härligt tät och fyllig känsla. Ryamattor har generellt en högre lugg som ger mattan en djupare dimension vilket kan hjälpa till att framhäva möbler eller annan inredning på ett smickrande sätt.

Så rengör du lugg- & ryamattor

Lugg- och ryamattor har lite olika skötselråd beroende på material och hur den är tillverkad. Regelbunden dammsugning är viktigt för att hålla en matta med längre lugg fräsch, använd gärna högre sugkraft och addera gärna ett borsthuvud för att komma åt botten på mattan och samtidigt få upp luggen. Dyker fläckar upp på mattan är det viktigt att så snabbt som möjligt behandla området, här är det viktigt att se vilka skötselråd som kommit med just din matta men att använda ett anpassar rengöringsmedel och en lätt, fuktad trasa kan hjälpa till att få bort fläckar, prova gärna på ett mindre område först för att se hur mattan reagerar.

Lugg- och ryamattor kan även rengöras med ånga som du får genom att använda en professionell mattvätt, detta tar effektivt bort smuts och bakterier. Ett tredje sätt som går att använda sig ut av är schamponering, det finns speciellt framtagna mattschampon som du kan använda för att tvätta mattan, följ noga anvisningarna och använd en borste för att arbeta in produkten, efteråt kan du skölja den noggrant med rent vatten tills allt schampo är borta. Mattan ska sedan torka ordentligt innan den används igen och här är plantorkning att föredra då det hjälper till att behålla mattans ursprungsform bäst.

Välj rätt matta, som exempelvis en lugg- eller ryamatta. Här en bild som visar Levels matta i färgen bone white från Layered, en matta som har olika höjd på luggen för att skapa ett mönster med dimensioner.

Lång & kort lugg i kombination - Levels matta i färgen bone white från Layered.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler av våra mattor

Se mer

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss