FRI FRAKT ÖVER 495 KR*
PRISGARANTI I 30 DAGAR
ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN
BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*
Det är dags att återuppfinna kontoret. Låt oss göra det rätt den här gången. Det säger arkitekturläraren och forskaren Kerstin Sailer i London, specialiserad på arbetsplatser och sambandet mellan design och beteende på jobbet. Slackgrundaren och vd:n Stewart Butterfield tycker att en sådan chans - att tänka igenom hur vi vill jobba och förändra situationen - får man bara en gång per generation.
Ja, mycket är förändrat efter ett år med köksbordet somkontorsplats. Men efter coronan och vaccinet - vad händer då? Kommer vi att vilja överge det bekväma hemmajobbandet och gå tillbaka till heltid på kontoret? Längtar vi efter skvaller vid kaffemaskinen? Vad kommer cheferna att vilja? Kommer företag att behöva dyra kontor? Och, om svaret är ja, hur kommer de att se ut?
Vi har tittat i spåkulan och hört vad svenska och internationella experter säger i frågan. Ingen vet exakt vad som väntar efter pandemin, men många vill förutspå framtiden.
- Den frihet som de flesta kontorsarbetare har fått kommer att vara svår att helt dra tillbaka. Kanske går vi ifrån att arbeta på distans i snitt en halv dag i veckan till en till två dagar, tror Jonas Falk, delägare i Strategisk Arkitektur med kontorsinredningar som favoritämne.
Han fortsätter:
- För ett stort företag kan det göra att dyra kontorsytor kan minskas något. Det har spekulerats i att allt individuellt arbete i framtiden lär ske från hemmet, men i verkligheten varierar enskilt och individuellt arbete över en dag. Jag tror att företag vill att medarbetarna är på plats. Det är effektivare. Företagskultur byggs också genom mänskliga möten och förstärks av kontoret som identitetsstark arena.
Den amerikanska sociologen Arlie Russell Hochschild beskrev redan 1997 hur ny teknik ledde till att hem kontoriserades samtidigt som arbetsplatser blev mer hemlika med soffor, barer och bibliotek. För sju år sedan skrev David Heinemeier Hansson, grundare av det amerikanska företaget Basecamp, boken Remote: Office Not Required. Han hyllar det kontorslösa arbetet och tycker att corona-pandemin bevisat det han redan visste.
- Att värna om kulturen brukar vara en ytlig ursäkt… Kultur är inte detsamma som ett lunchrum, ett fotbollsspel eller en öppen planlösning. Kultur är ett uttryck av handlingar och beslut. Det är transparensen - eller avsaknaden av den - genom vilken beslut fattas, säger han.
Han har själv jobbat på distans i 20 år och ser bara fördelar och ser bara fördelar.
- Distansarbete har en tendens att avslöja vem som faktiskt gör jobbet… Och jag tror att orsaken till att så många chefer har varit motståndare till remote är att det hotar att avslöja sanningen om hur de utför sitt arbete.
Ja, åsikterna går isär. Att alla kunskapsbaserade företag skulle gå över till ”remote” är nog en utopi. Eller mardröm, beroende på vem vi frågar. Men om vi antar att vi kommer att tillbringa halva vecka på kontoret framöver, vad ska vi tänka på då?
- Det är enkelt. Hålla avstånd och hygien. De är de två huvudreglerna, säger Claire Elliott, teknisk designchef på prisbelönade inredningsbyrån Oktra i London.
- Kanske krymper skrivbordsområdet och gemensamma ytor växer, eftersom de mänskliga mötena ofta är centrala, tror hon.
Ventilation blir allt viktigare. Hur blir det med distansmarkeringarna i golvet som vi vant oss vid? Plexiskärmarna?
Båda är här för att stanna tror James Woolum, delägare på ZGF, som bland annat ritat Googles LA-kontor. Han skriver att priset på plexiglas rusat i höjden och tror att vi kommer att debattera höjden på ”andningsskydden”, och dess vara eller icke vara, under lång tid. Utvecklingen av touch-free-teknik på kranar, hissar och kaffeapparater fortsätter i ökad takt. Samma sak med effektiva städmedel och lätttvättade material.
I en tid när stora bolag funderar över kontorshyror och gigekonomi poppar också kontorshotellen upp. Eller coworking spaces, som det numera heter. Mitt i Stockholm har senast Cecil öppnat, designat av hippa byrån Stylt, som annars inreder världens snyggaste hotell.
Eric Spongberg, kommersiell chef på coworkingkedjan Helio, uttrycker det så här:
- Att vi har kunnat jobba varifrån som helst har varit en sanning i flera år, men det som har hållit oss tillbaka har varit kulturella barriärer och myter om minskande produktivitet och kontroll. Nu har vi alla, i ett gigantiskt jobba-hemma-experiment, bevisat att det faktiskt fungerar också.
Kanske blir kontoren mer som mysiga lounger där vi kan mötas, med eller utan plexiskärmar, för att sedan sitta vid ett skrivbord någon annanstans. Hemma, på kontoret, på en fjärran strand - och gärna ergonomiskt utformat, tack.