FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Sista chansen: Belysningskampanj – Upp till 40% rabatt

Kunskap & inspiration/Inredningstips/Inne/13 designklassiker du vill veta mer om
Designklassiker är värda att investera i för ett tidlöst hem men även för kvalitet och god design. Här Sjuan stolar från Fritz Hansen och PH5 pendel i vitt från Louis Poulsen.

Inne

13 designklassiker du vill veta mer om

Kvalitetsmöbler som håller över generationer både i kvalitet och design är en investering att vara stolt över. Ett antal kvalitetsmöbler har blivit lite extra populära och har fått benämningen designklassiker. Dessa möbler har en speciell plats i både våra hjärtan och hem, så vilka är dessa? Låt oss kika närmare på några ut av dem.
tisdag 2 augusti 2022
Share article

Designklassiker – En mer hållbar investering för ditt hem

Att investera i en designklassiker har flera fördelar, men kanske en av de främsta är den långlivade designen de besitter, de har blivit klassiker av en anledning och när du placerar en i ditt hem så kan du vara säker på att den kan leva vidare i generationer. Designklassiker är ett mer hållbart sätt att inreda ditt hem med då du får en produkt som håller både i stil och i kvalitet över lång tid - vilket en viktig aspekt när man talar om klassiker. Dessa produkter kan även oftast lagas och behandlas vid behov vilket gör att de kan leva vidare år efter år. Designklassiker är oftast framtagna med ett gediget och genomtänkt hantverk där materialet och tillverkningsprocessen är noggrant kontrollerade. Många varumärken försöker se till att hålla tillverkningen så lokalt som möjligt för att inte göra för stora avtryck på miljön. Så när du investerar i en designklassiker kan du i många fall få en produkt som är hållbar inom flera olika aspekter – från stil till miljö.

Designklassikerna som aldrig går ur tiden

En designklassiker är tidlös. Några av våra mest älskade, och idag mest moderna klassiker formgavs flera årtionden tillbaka i tiden och återfinns i både hem och offentliga miljöer världen över. Designklassiker klarar verkligen av att stå pall tidens tand och kan likt en kameleont passa in oavsett när omgivningen förändras. Det finns många klassiker, inte minst bland möbler och belysning. Låt oss kika lite närmare på några ut av de som utmärker sig lite extra och som kommit att bli synonymer med uttrycket ”designklassiker”.

Designklassikern Karin är en fåtölj från svenska DUX formgiven av Bruno Mathsson.

Klassiker att vila i - Karin 73 fåtölj, flax 21 från DUX, av Bruno Mathsson.

FlowerPot VP3 lampa i rött är en designklassiker formgiven av Verner Panton för &Tradition.

En lysande klassiker sedan 1968 - Flowerpot VP3 bordslampa, Vermilion red, formgiven av Verner Panton för &Tradition.

13 av vår tids stora designklassiker

1. CH24 Y-stol av Hans J. Wegner

Formgiven redan 1949 för Carl Hansen & Søn har denna stol av Hans J. Wegner blivit en riktig favorit bland danska designstolar. Stolen har den första som Wegner formgav och finns idag i en rad olika utföranden. Stolen som har namnet ”The Wishbone Chair” även kallad Y-stolen är en lätt stol trots sina armstöd, välvda bakben och halvcirkelformade överdel. Karaktäristiskt för stolen är den Y-formade detaljen i ryggstödet och den flätade sitsen som är handsnörad med 120 meter papperssnöre.

2. FlowerPot lampa av Verner Panton

En riktig klassiker när man talar om lampor är Verner Pantons lysande FlowerPot från &Tradition som formgavs 1968. Lamp-serien var en del av den normbrytande designen som uppkom i Danmark under 60-talet och har sedan dess haft en självklar plats på hyllan av designklassiker. Lampan finns i flera utföranden, från taklampa till portabel bordslampa och i färger från krom till vallmoröd och coboltblå.

3. E60 pall av Alvar Aalto

Skapad av Alvar Aalto 1934 har denna enkla lilla pall blivit en viktig nyckelspelare inom klassisk möbeldesign. Pallen som är en del av det finska varumärket Artek har blivit en riktig ikon med sitt enkla formspråk som bygger på tre böjda ben och en rund sits – funktionalistisk möbeldesign när den är som bäst. Originalet går helt i björk men finns även i flera olika färger och ytbehandlingar. Mångsidig och stapelbar är det inte konstigt att denna pall har blivit mångas favorit bland möbelklassiker.

Y-stolen från Carl Hansen & Son är en riktig designklassiker bland danska stolar.

Stolklassiker - CH24 Y-stol, Oljad bok-naturflätad från Carl Hansen & Søn.

Verner Pantons klassiska FlowerPot VP3 bordslampa i färgen Cobolt blue, från &Tradition.

Lysande design när den är som bäst - Flowerpot VP3 bordslampa, Cobalt blue.

E60 pall från Artek är formgiven av Alvar Aalto, en riktig designklassiker bland möbler, här i björk och svart.

Stapelbar klassiker - Stool E60 pall 4 st ben, Naturlackerad björk-Svart från Artek.

4. Bumling lampa av Anders Pehrson

Det var under belysningsmässan 1968 i Göteborg som Bumling-lampan först såg dagens ljus. ”Det var mig en stor bumling Anders!” sade en vän till formgivaren Anders Pehrson och det var så den fick sitt karaktäristiska namn som beskriver lampans form så bra. Bumling har under åren blivit en populär retroklassiker som då och då lanserats i nya utföranden från varumärket Ateljé Lyktan. En svensk designklassiker lika älskvärd då som nu.

5. Jetson fåtölj av Bruno Mathsson

Det var 1965 som Bruno Mathsson lanserade en av vår tids stora klassiker när det kommer till svensk möbeldesign. Fåtöljen som finns att hitta via varumärket DUX har precis som många av hans andra verk en design som kombinerar funktion och komfort, inspirerad av den dåvarande gryende rymdåldern. Fåtöljen har en ikonisk profil som är avskalad och skulptural med ett otroligt hantverk och känsla för detaljer, där exempelvis den snurrbara funktionen med vridminne är en av många som gör den så speciell.

6. Stringhyllan av Nisse Strinning

Det var under en tävling som Bonniers folkbibliotek anordnade 1949 som Kajsa och Nisse Strinning lämnade in sitt bidrag som också kom att bli det vinnande – Stringhyllan. Hyllan var både prisvärd, enkel att skicka och enkel att montera, ett helt klart vinnande koncept. Hyllan blev efter det en vanligt förekommande möbel i de svenska hemmen, och så har det fortsatt att vara. Hyllan har gått från enskild möbel till mångsidiga system och en populär pocket-variant som återfinns i flera färger och material via varumärket String. Hyllan finns idag världen över och är en given symbol för svenska designklassiker.

Skiss av Strinhyllan som är formgiven av Nisse Strinning, en svensk designklassiker bland möbler.

Originalskiss av Stringhyllans karaktäristiska gavel, formgiven av Nisse Strinning.

Bumling lampa i rött från Ateljé Lyktan, formgiven av Anders Pehrsson.

Svensk retroklassiker - Bumling lampa 400 mm, röd av Anders Pehrson för Ateljé Lyktan.

Stringhylla pocket i ask-vit från String är en designklassiker skapad av Nisse Strinning, här i aks-vit.

För böcker & smått - Stringhylla Pocket ask-vit från String Furniture.

Kay Bojesen apor i tillverkning.

En designklassiker blir till - Kay Bojesens ikoniska apa är fortfarande en lika älskvärd favorit.

Kay Bojesen är formgivaren som skapat många av våra kända designklassiker, främst är han kanske känd för sin träapa som finns i flera olika storlekar, en inredningsdetalj som blivit en uppskattad ikon att ge bort i present.

Kay Bojesen (1886-1958) med sin ikoniska lilla apa som kommit att bli synonym med hans namn.

7. PH pendel av Poul Henningsen

PH5 pendel från Louis Poulsen lanserades 1958 av Poul Henningsen som ett resultat av glödlamptillverkarnas ständiga ändringar av glödlampans storlek och form. Lampans design var menad att fungera oavsett val av ljuskälla – från julgransljus till metalltrådslampor. Sedan dess har den unika pendeln med sitt reflekterande treskärmssystem kommit att bli en designikon som återfinns världen över, hängandes över köksbord i hus och hem eller som ljussättare i pampiga offentliga miljöer.

8. Kay Bojesen apa av Kay Bojesen

En älskvärd designklassiker och uppskattad gåva är Kay Bojesens apa från 1951 som med sitt snälla leende har givit glädje till stora och små i generationer. Apan som till en början togs fram som en krok till en barnmöbelutställning har med åren gått från en tänkt leksak och barnrumsdetalj till att bli en ikonisk dekoration och symbol för klassisk, dansk design. Apan har med åren kommit i flera storlekar och för den som inte kan nöja sig med en finns utrymme att samla till en hel liten familj.

9. Lilla Åland av Carl Malmsten

En svensk trotjänare inom svensk möbeldesign är den klassiska stolen Lilla Åland av Carl Malmsten för Stolab, formgiven och lanserad 1942. Stolen har blivit pinnstolen med hela svenska folket och är Carl Malmstens mest älskade och sålda möbel. Inspirationen till stolen fick Malmsten under en slöjdkurs i Finströms kyrka på Åland. Stolen tillverkas i Stolabs fabrik i Smålandsstenar och förgyller både hem och offentliga miljöer med sitt enkla men gedigna formspråk.

Lilla Åland jubileumsstol i falurött från Stolab.

Designklassiker i specialutgåva -

10. National Geographic skåp av Mats Theselius

1988 lanserades det ikoniska bokskåpet National Geographic för svenska Källemo, formgivet av Mats Theselius. Namnet har skåpet fått då det var tänkt att rymma en större mängd utgåvor av den kända tidskriften med samma namn. Till en början var skåpet menat för eget bruk då samlandet av tidskriften blivit ett växande intresse som behövde förvaring – lösningen blev detta skåp som är ritat att passa tidskriftens exakta mått. Efter att skåpet visats upp på Liljevalchs konsthall utvecklades designen något och kom därefter att börja produceras för Källemo. Idag finns skåpet i olika utföranden men kanske mest ikoniskt är det lysande gula.

11. Sjuan stol av Arne Jacobsen

För Fritz Hansen designade Arne Jacobsen Sjuan-stolen 1955. Stolen som kommit att bli en ikon inom modern möbelhistoria visar verkligen på hur en designklassiker kan kännas klassisk och nytänkande på samma gång. Sjuans unika form har en tydlig karaktär och är tillverkad i nio lager av pressgjuten fanér som gör den otroligt stark och hållbar trots sin till synes smäckra och tunna form. Sjuan är en av Fritz Hansens bäst säljande möbler och har kommit att lanserats i flera olika färger, material och konstruktioner.

National Geographic bokskåp i gult från Källemo, formgivet av Thomas Theselius.

Ikonisk bokförvaring av Mats Theselius - National Geographic bokskåp, gul, boksockel, mässing.

Sjuan stol i krom och svart från Fritz Hansen, formgiven av Arne Jacobsen.

Med sin karaktäristiska form av Arne Jacobsen - Sjuan 3107 stol, svart, målad ask, kromat stålstativ.

Flower bord i ek från Swedese.

En blommande klassiker - Flower bord från Swedese, formgivet av Christine Schwarzer.

12. Flower bord av Christine Schwarzer

Från svenska Swedese kommer Flower soffbord av Christine Schwarzer som med sin organiska form och stjälkliknande ben har tagit möbelvärlden med storm. Bordet har en unik och egen design som har kommit att bli ett signum för Swedese och känns direkt igen med sin speciella bordsskiva och materialmix där laminat och formpressat fanér möter metall. Bordet finns i olika storlekar och höjder som kan om man önskar kombineras tillsammans.

13. Lamino fåtölj av Yngve Ekström

Älskad designklassiker i fårskinn - det är Lamino fåtölj från Swedese, formgiven av Yngve Ekström 1956. Lamino är en del av svensk möbelhistoria och är ett utmärkt exempel på tidlös formgivning där naturens egna material tillsammans med gediget hantverk resulterat i en möbel som är lika rätt då som för kommande generationer. Framröstad som århundradets svenska möbel säger en hel del, den har alla komponenter som gör en bra fåtölj – design, material och komfort. Lamino tillverkas i Småländska Vaggeryd och finns i flera olika utföranden.

Flower bord från Swedese har blivit ett modernt exempel på designklassiker, känt för sin organiska form.

Känt för sitt organiska formspråk -

Designklassiker behåller sitt värde

Investerar du i en designklassiker kan du räkna med att den behåller sitt värde. Det finns en stor efterfrågan på begagnatmarknaden och eftertraktade designklassiker går många gånger för ett högre pris på auktion än vad de kostar vid nyköp. Så att investera i en eller flera designklassiker är förutom fin kvalitet och god design även ett bra val på lång sikt ekonomiskt.

Kay Bojesen apa, nytillverkad i fabrik.

Investera i en designklassiker och få en vän för livet - Kay Bojesen apa.

Ta hand om dina designklassiker i form av trämöbler med rätt möbelvård för att de ska hålla i generationer. Här Stolabs möbelkit.

Ta hand om dina designklassiker - Stolab naturell olja skötselsats är perfekt för klassiska trämöbler som behöver fräschas upp.

Köp till reservdelar till din designklassiker

Skulle olyckan vara framme, eller om du kommer över en gammal möbel i behov av lite kärlek finns det reservdelar att köpa till de flesta designklassiker. Du kan bland annat köpa nya ryggpinnar till din Lilla Åland-stol och byta både fårskinn och benbockar på din Lamino fåtölj. Du kan även fräscha upp din möbel med lite möbelvård i form av olja eller öka sittkomforten med en skön sittdyna som du hittar bland alla våra möbeltillbehör.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler designklassiker

c/o Svenssons

Följ oss