FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Sista chansen: Belysningskampanj – Upp till 40% rabatt

Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Möbelmagi hos Stolab
Lilla Åland jubileumsstol i falurött från Stolab.

Designporträtt

Möbelmagi hos Stolab

Det började med pinnstolar, och det har fortsatt med pinnstolar. Vi har besökt klassiska Stolab i Smålandsstenar, som fortsätter med sin mer än hundra år långa framgångssaga – dels genom tidlös design med stolar som Lilla Åland, dels genom att bara använda det bästa i materialväg till sina möbelikoner, något annat vore otänkbart menar VD Martin Johansson.
Tisdag 14 februari 2023
Share article

Fabriken där svensk möbelhistoria skrivs

Tvärs över gatan från järnvägsstationen i Smålandsstenar ligger en låg, oansenlig byggnad. Inuti pågår en verksamhet som är svensk möbelhistoria. Arbetet går till på samma sätt som det gjort sedan start, när sågverket ett stenkast bort startade möbelfirman Stolab, för att få avsättning för sitt virke. Det började med pinnstolar, och det har fortsatt med pinnstolar. Däribland den mest ikoniska av dem alla, Carl Malmstens Lilla Åland. Men produktsortimentet har utvecklats, liksom produktionsmetoderna. Kompetensen kring träbearbetning har bibehållits genom det århundrade som förflutit, medan kunskaper om miljöpåverkan och arbetsmiljö adderats. 

Martin Johansson VD för Stolab.

Martin Johansson, VD för Stolab.

– Vi är ju supergamla, egentligen. Det här med pinnstolar visade sig vara en väldigt långlivad affär, säger Martin Johansson som i dag är vd för företaget. För dagen är han i Stockholm för att träffa formgivare och arkitekter, så vi träffas på Svenssons butik i Sickla där ett urval av Stolabs produkter står uppställda i middagsbordskonstellationer tillsammans med välbekanta svenska möbler som Bruno Mathssons Superellips och Anders Pehrsons Bumlinglampa. Stolab är en del av den svenska möbeltraditionen men har fortsatt att utvecklas, inte minst sedan den nuvarande ägaren Göran Martinsson köpte företaget i början av 80-talet.

Lilla Åland jubileumsstol - I exklusiv utgåva för Svenssons

I samband med Svenssons 125-årsjubileum har Stolab i ett exklusivt samarbete tagit fram en Lilla Åland-stol i jubileumsutgåva, endast tillgänglig hos Svenssons. Carl Malmstens ikoniska pinnstol är en älskad möbel som återfinns i många hem och är ständigt aktuell med sin klassiska profil. Denna jubileumsutgåva har en vacker faluröd färg, framtagen för att återknyta till det typiskt svenska och till det som många känner igen och älskar. 

Lilla Åland jubileumsstol i falurött från Stolab, exklusivt för Svenssons 125-årsjubileum.

- i exklusiv jubileumsutgåva för Svenssons.

Lilla Åland jubileumsstol i falurött och Carl matbord från Stolab.

Tillsammans med Carl matbord i björk, även det från Stolab.

Lilla Åland jubileumsstol i falurött från Stolab.

Samma klassiska design men i en ny skepnad.

Lilla Åland-stolarna som myllrar kring borden är fortfarande en storsäljare, men den kompletteras av en mångfald av stolar, bord, fåtöljer, soffor, sängar och förvaringsmöbler. Några härrör från den historiska produktskatten, andra är nya designer från formgivare som Jonas Lindvall, Marit Stigsdotter och Måns Sjöstedt.

– Det är jättekul med formgivare och det är jättejobbigt, säger Martin Johansson med ett småländskt fniss. Han är själv uppvuxen i Smålandsstenar, mitt i möbelindustrin, men han är utbildad i ekonomi, inte produktion. Och vad gäller formgivning är han benhård: Allt ska göras av externa formgivare.

Lilla Åland jubileumsstol i falurött, framtagen exklusivt för Svenssons 125-årsjubileum.

Framtagen exklusivt för Svenssons 125-årsjubileum, 

Detaljbild på verktyg från Stolabs fabrik i Smålandsstenar.

I Stolabs fabrik sker tillverkningen med ett gediget hantverk.

Detaljbild på träben från Stolabs fabrik.

Varje del är framtagen med omsorg, redo att sättas ihop till en komplett möbel.

Montering av Lilla Åland stol i Stolabs fabrik.

En Lilla Åland-stol blir till.

Miss Holly-stolar staplade på varandra i Stolabs fabrik.

Färdiga Miss Holly-stolar redo för leverans!

Miss Holly stol från Stolab.

Miss Holly stol av Jonas Lindvall för Stolab.

 Även om vi säkert hade kunnat rita något riktigt bra själva – jag menar vi känner ju Stolab bäst av alla. Men vi måste ändå plocka in formgivare utifrån för att ta det till nästa nivå. Jag har lärt mig att de hjälper oss att spänna bågen, att ta saker lite längre än vi hade gjort själva. Det är där magin sitter. De adderar en komplexitet som vi själva inte är byxade till att göra. Ett exempel är Jonas Lindvalls stol Miss Holly. Toppstycket, ett smäckert, böjt stycke av massivt trä, visade sig vara en mäktig utmaning att producera. Stolab började kika på lösningar där man i stället fogade ihop flera stycken, men då drog Jonas Lindvall i bromsen. Han påpekade att det finns en dansk fabrik där man pressar ihop ett trästycke under högt tryck, för att sedan släppa ut det så att det blir längre igen. Under den processen förändras träets egenskaper, så att det kan böjas till rätt form. Inga enklare metoder var acceptabla.

– Stolar är ju Formel 1, det är där formgivare vill göra avtryck. Det är en produkt man har väldigt höga estetiska och funktionella krav på. Dessutom måste den se bra ut både fram ifrån och bakifrån. Så det är Formel 1 både formmässigt och tillverkningsmässigt. Väldigt, väldigt svårt, och det är stora investeringar i en ny stol. Martin Johansson kom till företaget 2007 och blev vd 2008. På så sätt blev Stolab återigen något av ett familjeföretag, då Martin är svärson till ägaren Göran Martinsson. Och de har en gemensam syn på investeringar och automatisering, för att ta Stolab vidare in i framtiden.

Detaljbild på stolsben i trälåda på Stolabs fabrik.

Stolsben redo för att bli en Lilla Åland-stol.

Martin Johansson VD för Stolab med Lilla Åland stol inne på fabriken i Smålandsstenar.

Varje år produceras ca 16 000 Lilla Åland-stolar på Stolabs fabrik.

– En viktig del är miljöarbetet. Och för oss innebär det inte bara att uppfylla myndigheternas miljökrav, utan vi lägger stor vikt vid arbetsmiljön. Jag vill inte att någon ska sluta hos oss på grund av utslitna axlar eller för dålig belysning i fabriken. Vi ska locka till oss bra medarbetare genom att vara en modern arbetsplats. Det innebär bland annat att många repetitiva arbetsuppgifter i dag utförs av robotar.

Martin Johansson reser sig och griper tag i en Lilla Åland-stol.

– Står man i en svensk industri i dag och jobbar exakt som man gjorde för 20 år sedan, då har man problem. Särskilt om man vill växa. Vi kom därhän att vi behövde producera 16 000 såna här stolar om året, med lika många toppstycken. Att då ta in en ung kille som just avslutat trätekniska programmet på gymnasiet och säga ”Du ser ut att ha starka axlar. Kan inte du ställa dig här och putsa 16 000 sådana här om året?” – det är kanske inte det mest attraktiva jobbet man kan föreställa sig. Men Martin Johansson poängterar att inte en enda medarbetare fått gå för att arbetsuppgifter automatiserats.

Färdiga sitsar till Lilla Åland-stolar redo att monteras på Stolabs fabrik.

Gediget möbelhantverk i form av sitsar till pinnstolen Lilla Åland, formgiven av Carl Malmsten.

– I stället har de gått vidare till mer värdeskapande uppgifter. Det är fortfarande väldigt mycket handpåläggning och kvalitetskontroll. Trä är ju ett levande material. Det är många generationer av kunnande om massivt trä som ackumulerats i Stolabs fabrik sedan starten 1907. Men Martin Johansson blickar hellre framåt än bakåt.

– Vi har en enorm respekt för arvet, men det är framtiden som är mest intressant. Vi är eniga om att det är de stolar som inte har gjorts ännu som är mest spännande. Och så tycker vi ju att det här är oerhört roligt. Det är nyckeln. Det blir något annat än att jaga pengar. Skulle vi släppa det kärnvärdet så skulle en stor del av själen i Stolab försvinna.

Gediget hantverk är och har alltid varit en viktig faktor i Stolabs framgång. Här sandpappras en sits till Lilla Åland-stolen för hand.

Många generationer av kunnande om massivt trä har ackumulerats i fabriken sedan starten 1907.

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Stolab

c/o Svenssons

Följ oss