FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Le Klint - en lysande pionjär inom dansk design & hantverk
Bild som visar tillverkning av Le Klints plisserade lampskärmar och delar till lampor.

Designporträtt

Le Klint - en lysande pionjär inom dansk design & hantverk

Med en strävan att medvetet inte följa kortsiktiga trender utan i stället sikta på långsiktig form, funktion och material har danska Le Klint varit med och format världen av belysning sedan 1943. Med stolthet i hantverket och produktionen i Odense står varumärket väl rotat med sin gedigna historia men alltid med en drivkraft och nyfikenhet på att utveckla framtidens ljus. I ett samtal fick vi för en stund stiga in Le Klints värld, där plissé aldrig blir passé.
Fredag 23 augusti 2024
Share article

Från en veke till att vika

Le Klint som grundades 1943 har sedan start varit en av Danmarks mest framstående ambassadörer inom design och hantverk. Men visste du att Le Klints historia egentligen började långt mycket tidigare? Nämligen redan år 1900 när P.V. Jensen-Klint vek den allra första lampskärmen. Han hade tidigt uppmärksammat behovet av bättre belysning i danska hem som mestadels var begränsade till oljelampor med brinnande veke.

Arkitekten och ingenjören Peder Vilhelm Jensen-Klint provade därför att vika en lampskärm för en stengodslampa med fotogen, skärmen behövdes för att sprida det skarpa ljuset från lågan och samtidigt rikta ljuset medan pappret fortfarande hölls borta från lampans heta glas. Inspirerad av japansk origami utvecklade han den korsvikta tekniken som gjorde det möjligt att förse dåtidens fotogenlampor med skärmar som än idag är varumärkets signum.

- I det stora hela är tillverkningsprocessen än idag densamma som när Le Klint grundades. En del moment har blivit automatiserade men själva hantverket är detsamma och det är något vi håller fast vid. Vi är en liten firma men ett stort varumärke. För oss är det viktigt att varje lampa får sin tid och blir perfekt gjord, förklarar Kim Weckstrøm Jensen, VD på Le Klint.

Bild som visar Le Klints grundare P.V. Jensen-Klint.

P.V. Jensen Klint, grundare av Le Klint.

Bild som visar en av sönerna Klint, Tage Klint som var med och grundade det Le Klint vi känner till idag.

Tage Klint (1884-1953)

Porträtt av Kaare Klint, en av grundarna till varumärket Le Klint.

Kaare Klint (1888-1954)

En av Le Klints tidigare logotyper, här i svart-vitt.

En av Le Klints tidigare logotyper.

Se fler

Familjen Klint – kreativa kreationer i generationer

P.V. Jensen-Klint var far till sönerna Tage och Kaare Klint som blev grundarna till det som idag är varumärket Le Klint, sönerna arbetade båda som arkitekter, möbeldesigners och bildkonstnärer så man kan minst sagt säga att den kreativa ådran fördes vidare till nästa generation. Under sönernas uppväxt blev det lite av en hobby för hela familjen Klint att vika papper till lampskärmar och de kom sedan att lägga många år på at förbättra den vikta lampskärmen. Tage Klint var den som såg till att lampskärmarna fick den unika kragen som gjorde att den kunde sitta stadigare på lampfoten, han kom även att designa ett antal lampor, varav några fortfarande är en del av det nutida sortimentet.

- Vi har ett väldigt tydligt design-dna som följt med sedan start och som är kärnan i varumärket. Många av våra skärmar ser ut på samma sätt som de gjorde från början och att de tillverkas på samma ställe än idag skulle jag säga är unikt, berättar Kim.

- Sen att vi arbetar i samma material mer eller mindre rakt igenom vår kollektion är också något som särskiljer oss från många andra belysningsaktörer, och givetvis den veckade skärmen – den är ju vad Le Klint handlar om.

Made in Odense – ett unikt hantverk med historia

De plisserade lampskärmarna i papper och plast är än idag hjärtat i Le Klint. Det gedigna hantverket med korsvikning av lampskärmar är unikt och bemästras endast i Le Klints fabrik i Odense, på samma plats som när varumärket grundades.

Hantverkarna, som även kallas plisseringstekniker är mycket skickliga och den drivande kraften som gör att arvet från de handplisserade lampskärmarna kan fortsätta skapa designhistoria. Att bli en skicklig plisseringstekniker tar cirka tre år och många av de anställda har arbetat i mer än 25 år. Det första året handlar om att lära sig behärska den grundläggande tekniken för plissering medan de två följande åren handlar om att lära sig alla plisseringsmönster, stilar, former och storlekar tills man till slut kan vika alla mönster i Le Klints katalog, detta kräver både tålamod och uthållighet.

- Vi producerar tusentals lampor per år, vissa skärmtyper kan vi producera mellan 60–70 per dag, men något färre av våra större modeller som kan kräva upp till tre personer för att kunna färdigställa, berättar Kim.
- Essensen i vår produktion är och förblir densamma som den alltid varit och vi är måna om att allt ska tillverkas här i Danmark, om inte i vår egen fabrik så lokalt som möjligt för att ha full kontroll och kvalitet men även för att minska på transporter. Att hålla produktionen i Danmark är en stor del i vårt dna.
- Vi kan också se att trenden om lokalproducerat och spårbara produkter blir allt starkare och en Le Klint-kund ska kunna förvänta sig att våra lampor ska hålla hela livet ut, därför är det också viktigt att veta hur lampan är tillverkad men också att man kan vara trygg i att den går att reparera vid behov, fortsätter Kim.

 

Bild som visar en hand som handplisserar och syr en av Le Klints klassiska veckade lampskärmar.

Att vika eller handplissera en av Le Klints alla lampskärmar är ett riktigt hantverk som tar flera år att lära sig.

Det går åt både material och en hel del olika verktyg för att skapa Le Klints ikoniska lampskärmar, ett gediget hantverk som tar flera år att lära sig.

Det ligger ett gediget hantverk bakom Le Klints alla lampor.

Långlivad design & uttryck som utmanar

I Le Klints fantastiska sortiment av plisserade lampor och skärmar samsas klassiker med nya modeller, alla med samma distinkta dna som varumärket bygger på. Förutom modellerna som Klint-familjen formgivit har varumärket genom åren samarbetat med kända formgivare som Poul Christiansen, Rikke Frost och Hvidt & Mølgaard för att nämna några, dom flesta i långsiktiga samarbeten som sträcker sig över många år. Men varumärket är även bra på att upptäcka nya talanger och har ständigt örat mot marken för att kunna hitta nästa Le Klint-lampa.

- Vi utvecklar ständigt varumärket med nya formgivare som utmanar oss, det är en viktig del av vår designutveckling. Att hitta nya idéer på belysning som har något extra men som samtidigt håller hög kvalitet och funktionalitet, givetvis inom vårt veckade dna, fortsätter Kim.
- För några år sedan sprang jag på formgivaren Markus Johansson, personen bakom Carronade-serien. Han stod där i en monter på Milano-mässan med många fina produkter och jag kände direkt att han var väldigt hantverksorienterad vilket gjorde honom till en perfekt match för Le Klint. Och tillsammans har vi skapat en fantastisk lamp-serie som kompletterar det klassiska sortimentet med ett mer modernt uttryck, berättar Kim.
- Vi uppskattar personer som vågar ta en ny twist på dansk design och som utmanar oss, samtidigt som det ska mynna ut i en lampa som kan leva länge rent formmässigt.
- Det många inte vet är att några av Le Klints mest populära lampor är skapade av unga talanger, Poul Christensen var bara 19 år när han formgav sin första lampa. Så för oss är det viktigt att våga satsa på både nya och oetablerade formgivare som tillsammans med oss får chansen att utveckla Le Klint, fortsätter Kim.
Närbild på The Bouquet lampa med sin plisserad skärm i modernt uttryck.

The Bouquet pendel visar på hur modern design integrerats med Le Klints veckade dna.

Bild som visar hur de plisserade lampskärmarna från Le Klint kan se ut underifrån.

De plisserade skärmarna som blivit Le Klints signum sprider ett behagligt sken samtidigt som de blir tidlösa detaljer i ditt hem.

Framtidens ljus – tradition möter teknik

I en värld där trender och nya tekniker avlöser varandra är det en balansgång att kombinera det traditionella hantverket med det nya, både när det kommer till funktion och design. Le Klint har lyckats balansera tradition och teknik för att kunna erbjuda oss framtidens ljus, utan att tumma på sin distinkta designfilosofi.

- Att ny, avancerad teknik och AI är en del av vår samtid har ju inte undgått någon men vi väljer att inte gå den vägen utan vi vill fortsatt behålla det klassiska och traditionella hantverket som skapar det mysiga ljuset, eller hygge som vi säger i Danmark, förklarar Kim.
- Modern teknik är självklart viktig och nödvändig när det kommer till att exempelvis göra energisnåla ljuskällor och det kommer vi naturligtvis att fortsätta att använda oss ut av i utvecklingen och arbetet med våra lampor.
- Jag tror även att kravet på långlivad design kommer att öka ännu mer, att en lampa ska kunna vandra vidare från generation till generation – återvinnas och repareras precis som när man lämnar in skor till skomakaren eller lämnar in en möbel på tapetsering.
- Så även om det är en high-tech-värld vi lever i så kommer Le Klint att hålla fast vid sina värderingar, men jag är säker på att dessa går att kombinera.
- Vi erbjuder alla som äger en Le Klint-lampa möjlighet till reparation om det skulle behövas, vi brukar säga att en lampa får ta in på spa, skrattar Kim.
- Många kanske inte vet att vi även har ett helt arkiv av lampskärmar, så har du en modell där skärmen har gått sönder, men som har utgått kan vi i många fall ta fram en ny skärm för att din Le Klint-lampa ska kunna leva vidare minst trettio år till – något som är stor del av vår designfilosofi, avslutar Kim.
Bild som visar Lamella pendellampor från Le Klint, hängandes i kluster om tre.
Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Le Klint

Se fler

Välkommen till oss!

Följ oss