FRI FRAKT ÖVER 495 KR*
PRISGARANTI I 30 DAGAR
ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN
Bli medlem & få 100 kr rabatt*
Klassiker, prototyper, fotoexemplar, experiment. Gamla och nya, minst 40 stycken. Martin Johansson står mitt i ett hav av stolar och funderar över bilden av sitt företag.
– Vi har sett oss själva som den som går hem tidigt från festen. Den ordentliga, den man gifter sig med. Men vad fasen, vi är allt det där men dessutom grymt roliga att vara med!
Det 113 år gamla möbelföretaget, som började med pinnstolar och vars Lilla Åland är en svensk ikon, är på bra humör. Martin också. Vi befinner oss i Smålandsstenar, på den plats där fabriken har legat sedan Oscar André startade Stolfabriksaktiebolaget 1907. Martin Johansson har befunnit sig i Smålandsstenar sedan han föddes 1979, och här bland alla dessa stolar på Stolab har han varit sedan 2007.
– Jag kommer från en helt annan möbelfamilj – min farfars far var den som började tillverka fixbordet, det hopfällbara festbordet. Men min svärfar, som råkade äga och driva Stolab, frågade om det inte var så att jag sökte jobb där.
Martin började som resande säljare och ett år senare erbjöd styrelsen honom vd-jobbet. Han och hans fru Ida, som ju var ägarens dotter, fick sommaren på sig att tänka igenom förslaget.
– Ida var inte alls intresserad för egen del, hon bryr sig inte om möbler. Kanske för att hon vuxit upp med Stolab som ett syskon. Jag har tre barn, haha. Molly, Norah och Stolab. STOL AB.
Martin Johansson säger det bara halvt på skämt, för nu när han själv är vd och dessutom har köpt Stolab, vet han hur mycket plats företaget tar i familjen. Framför sig idag har han två prototyper. En ny stol och en pall som ska lanseras på Stockholm Furniture Fair i februari 2021. Förutsatt att möbelmässan kan hållas. Martin Johansson är förtegen om detaljerna. Och vad han själv känner. Kommer det att bli en ny hit, kanske en ny succé som Miss Holly för tio år sedan?
– Det är sjukt svårt att ge en objektiv bild i det här stadiet. Känslorna är för starka. När formgivaren får se sin prototyp, det slår julafton med hästlängder. Vi har haft långa och många diskussioner. Och själv blir man så jädra kär i den nya möbeln, samtidigt som man är lite rädd att ingen annan ser hur bra det är.
Stolab har en lång tradition av att jobba med framstående formgivare. Bästsäljaren Lilla Åland ritades ju av Carl Malmsten 1942 och den lägre pinnstolen Arka av Yngve Ekström 1955. Den senare fyller 65 i år och pensionsåldern firas med en jubileumsutgåva med läderdyna.
– Det är roligt att öppna arkiven och det är fantastiskt att Lilla Åland har älskats i snart 80 år. Jag följer den på Blocket och på auktionshusen och folk får bättre betalt nu än vad de betalade för länge sedan. Det är inte mycket annat som har samma utveckling...
– En stor fördel är att man har en dialog med en formgivare som lever! Till exempel funderar vi på dimensioner för att minska spillet och hur vi kan tänka nytt tillsammans. Den bästa sortens formgivare är den som kan inspirera hela Stolab, få oss att ta nya steg. Blir en partner. Precis så var det med Carl Malmsten och Yngve Ekström, säger Martin Johansson.
Marie-Louise Hellgren ritade för några år sedan Lilla Snåland, en pall konstruerad av spillbitarna från Lilla Ålands sitsar. Pallen prisades för både sin skönhet och cirkulära tänk. Och även om Martin Johansson erkänner att Stolab inte varit först att prata miljö och hållbarhet, så har arbetssättet alltid funnits. Kanske är det bara småländskt, säger han, men redan 1955 ritade Yngve Ekström pallen Palle av spillbitarna från pinnstolen Pinnochio.
– Tänker man ur ett hållbarhetsperspektiv vore förstås det bästa att inte tillverka en enda stol till. Men det är inget trovärdigt scenario, och det näst bästa måste vara att tillverka schysta möbler som håller länge.
Stolab jobbar bara i massivt svenskt trä i sin fabrik i Smålandsstenar. På 8 000 kvadratmeter sker all produktion. Tapetsering och sömnad görs på lillebrorsbolaget Albin i Hyssna.
– Våra kvalitetsstolar är den röda tråden genom hela Stolabs historia. Och jag tycker att det är riktigt coolt att vi gör exklusiva trämöbler, stolar som kostar 8 000–10 000 kronor, och att det finns människor som vill köpa det vi gör.
När Martin Johansson och produktionschefen Peter Bernroth var på mässan 100% Design i London tog de en runda in på ansedda möbelbutiken Aram Store. I entrén stod en pinnstol från en av världens största möbelproducenter.
– Peter såg massor av detaljer som hade kunnat göras både snyggare och smartare, ”här hade de kunnat göra si, här hade de kunnat göra så”. Vi tittade på varandra och insåg att vi faktiskt skulle kunna göra världens bästa stolar! Vi har maskinerna och kunskapen.
När många pratar om hantverk menar de ”gjort för hand”. Martin Johansson menar att bilden är mer komplicerad än så.
– Det manuella är jättefint, men även här tycker jag att framtiden är viktigare än dåtiden. Vi har en modern tillverkning i dag. Och vi vill att den ska bli ännu mer automatiserad. Jag vill inte träffa folk i kyldisken på Ica här i Smålandsstenar ikväll som är helt utslitna i axlar och rygg för att de byggt eller målat möbler på Stolab. För om allt handlar om att gnida på träbiten tills den blir jättefin, då kommer produktionen bara att hamna där den är billigast. Inte där man tänker bäst.
– Jag blir superglad när jag ser hur någon står på Stolab med VR-glasögon på sig och fäktar med armarna för att lära vår robot att måla bättre. Då är vi på väg framåt och kan göra framtidens bästa möbler.
• Stolfabriksaktiebolaget grundas i Smålandsstenar 1907. Affärsidén är redan från start pinnstolar i björk och 1910 kan man köpa ett dussin för 19 kronor.
• 1942 inleds ett samarbete med Carl Malmsten som ritar Lilla Åland. Stolar exporteras.
• På 1950-talet samarbetar Stolfabriken med Yngve Ekström, tillverkar 40 000 stolar om året och har 50 anställda.
• Göran Martinsson köper Stolfabriken 1981 och ändrar namnet till Stolab. Han satsar framåt och bygger ut fabriken, och tar in externa formgivare.
• Martin Johansson börjar på Stolab 2007 och tar över som vd året efter. Han köper bolaget av sin svärfar 2017.
• 2010-talets mest uppmärksammade stolar är Miss Holly och Lilla Snåland.