FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Black Week event: Minst 20% rabatt på utvald design*

Kunskap & inspiration/Skötselråd/Möbler/Skötselråd Rotting - så tar du hand om dina rottingmöbler
Skötselråd för rotting - ROI-bänk från Norr11

Möbler

Skötselråd Rotting - så tar du hand om dina rottingmöbler

Rottingmöbler har länge varit populära och fortsätter att vara uppskattade bland design- och möbelentusiaster. Rotting är ett naturmaterial som med tiden blir sprött och känsligt för tryck och belastning. För att undvika att rottingen spricker på dina möbler har vi samlat våra bästa tips på hur du på ett enkelt sätt tar hand om dina rottingmöbler så att de kan hålla i många år.
måndag 23 augusti 2021
Share article

Rotting som material

Rotting är ett material som finns i två varianter: Naturrotting och Konstrotting, dessa två material har olika egenskaper och skötselråd – låt oss gå igenom vad skillnaden mellan materialen är och vilka skötselråd som är bäst lämpade för de olika varianterna:

Bild som visar be my guest barpall i svart stål med sits i naturrotting.

Fina kontraster mellan stål & rotting - Be My Guest barpall från Warm Nordic.

 

 

Naturrotting

Denna variant av rotting är ett naturmaterial vilket man kan se genom att dess utseende och nyans kan variera. Materialet framställs genom olika typer av palmarter som man flätar på olika sätt för hand. Naturrotting förekommer i de allra flesta fall på möbler och inredningsdetaljer som används inomhus – vanligast är exempelvis sitsar och ryggstöd på stolar. Naturrotting är i regel lättskött om det tas om hand på rätt sätt då det annars kan riskera att spricka, gå sönder eller påverkas estetiskt. För att behålla dina rottingmöbler fina under lång tid kan du följa dessa råd:

Skötselråd rotting

  • Förvara rottingmöblerna i en torr miljö, inomhusmiljö rekommenderas.
  • Undvik för nära kontakt med värme eller direkt solljus då det kan torka ut och skada rottingen.
  • Rengör regelbundet med en lätt fuktad trasa och mild såpa vid behov.
  • Genom att duscha rottingen med vatten i en sprayflaska med efterföljande avtorkning behåller rottingen sin spänst och riskerar därför inte att torka ut. Rottingen blir av naturen sprött och därmed känsligare för belastning. Genom att använda denna metod med vatten ger du rottingen en bättre hållbarhet och längre livslängd. Denna procedur kan du göra cirka 1 gång/månad.
  • Vill du sköta om din rottingstol eller övriga rottingmöbler lite extra kan du använda dig av tvålflingor som du löser upp i ljummet vatten och applicerar på baksidan av rottingen. Låt det sedan tränga in ordentligt i rottingen för att sedan torka av överflödig fukt. Denna behandling hjälper rottingen att bli mer mjuk och följsam.
  • Undvik all form av punktbelastning på dina rottingmöbler, som exempelvis att stå på rottingen med knän eller fötter då detta försvagar rottingen och påverkar formen.
Skötselråd rotting, så tar du hand om dina rottingmöbler som exempelvis BM0488 bänk i rotting och oljad ek från Carl Hansen & Søn.

Mångsidig möbel - BM0488 bänk i oljad ek & rotting från Carl Hansen & Søn, formgiven av Børge Mogensen 1958.

 

Skötselråd Rotting, så tar du hand om dina rottingmöbler som Hampsted karmstol i konstrotting från Cane Line, här placerad om fler i grupp vid ett utebord på stenlagd uteplats.

Tidlös elegans i konstrotting - Hampsted karmstol från Cane-line.

Konstrotting

Ett alternativ till naturrotting är Konstrotting som oftast förekommer på utemöbler. Detta material är otroligt slitstarkt och lättskött vilket gör det mer anpassat för utomhusmiljö. Konstrotting är ett samlingsnamn för plastmaterial som liknar det naturliga materialet – vanligast är polyeten och det tåligaste kallas för hularofiber som inte endast är hållbar utan som även är mer miljövänligt då det är ett material som kan återvinnas. Konstrotting är till skillnad från naturrottingen enklare att underhålla men för att hålla möblerna fina under lång tid kan du följa dessa råd:

Skötselråd konstrotting

  • Rengör dina möbler regelbundet med en lätt fuktad trasa och mild såpa.
  • Undvik att placera varma föremål och material på konstrottingens yta då det kan lämna märken och skada materialet.
  • Utemöbler i konstrotting kan mer eller mindre stå ute året om då det är motståndskraftiga och tål väder och vind men materialet blir något skörare under vinterhalvåret och bör därför skyddas lite extra under den perioden genom att exempelvis ställa in dem eller lägga på ett möbelskydd.
Josefin Beijer
Skribent

Möbelvård

Se mer

c/o Svenssons

Följ oss