FRI FRAKT ÖVER 495 KR*
PRISGARANTI I 30 DAGAR
ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN
Bli medlem & få 100 kr rabatt*
Genom att underhålla möblerna på rätt sätt ökar man möbelns livslängd. I denna guide om hur du underhåller dina trämöbler så ger vi dig tips om vilka rengörings- och renoveringsarbeten man kan göra själv och vilka man bör överlämna till fackman.
Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt. Massivt trä vill gärna svälla eller krympa och plana, massiva ytor kan bli skeva, buktiga och vågiga.
Trämöbeln bör därför inte utsättas för kraftiga värme- och fuktväxlingar. Istället för att använda massivt trä är det vanliga att lägga ett tunt träskikt (fanér) på båda sidor om t ex en spånskiva.
Håll dina trämöbler fina med rätt redskap - Stolab naturell olja skötselsats 250 ml, Transparent olja till ask, björk och ek.
Om din trämöbel är behandlat med olja tål ytan i begränsad omfattning värme, vatten, alkohol och andra vätskor. För att behålla din trämöbel fin men även mer tålig rekommenderas möbelvård vid behov eller ett par gånger per år.
Möbelolja, rengöringsduk, diskmedellösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten) och slippapper (240 eller 320).
Underhåll ytan några gånger om året med en torkande olja t ex möbelolja eller dylikt. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Fläckar och ringar kan man få bort med diskmedelslösning och i svårare fall med lacknafta eller slippapper.
Använd en ren mjuk torkduk som absorberar den gamla upplösta oljan. Innan ytan torkar slipa som ovan. Olja därefter det behandlade stället. Torkdukar och dylikt som använts till lösningsmedel och möbeloljor kan självantända! De kan t ex dränkas in med vatten och slås in i aluminiumfolie innan de kastas. Spola inte ner dem i toaletten!
Möbelolja hjälper till att hålla trästolen fin och skyddad mot smuts och slitage.
Klarlackad trä är behandlad med en genomsynlig lack. Den kan vara utförd som boning (magert lackskikt) eller mera fyllig (porfylld). Den kan också vara blank eller matt. Alla lacker innehåller mer eller mindre plaster av olika slag. Under lacken kan en svag pigmentering läggas s.k "bets" eller "lasyr". En sådan betsad yta med klarlack ovanpå behandlas som klarlackerat trä.
Möbelvårdsmedel utan slipmedel eller silikon, diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten) och en rengöringsduk.
Torka ytan med en rengöringsduk i träets fiberriktning så eventuella repor av dammkorn syns minst. Undvik vatten på cellulosalacker och på äldre och bonade lackytor. Det kan lätt sugas in i träet genom sprickor och krackelera (sprickor i lacken) lacken. Använd istället ett möbelvårdsmedel utan silikon (gäller också matta ytor). Silikon kan tränga ner i träet och försvåra möjligheterna till omlackering, och slipmedel lagras i träets porer. Häll alltid möbelvårdsmedel på putsduken och inte direkt på möbeln. Plastlackerade porfyllda ytor kan avtorkas med väl urvriden rengöringsduk och diskmedellösning. Arbeta i träets fiberriktning och torka torrt.
Skador som repor, slagmärken och värmeskador kräver renovering av fackman. Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta t ex en bordskiva. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas.
En klarlackad möbel rengör du enklast med möbelvårdsmedel eller diskmedelslösning.
Färglackerade trämöbler rengör du enklast med såpa och varmt vatten.
Lacker med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe.
Dammduk, rengöringsduk och diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten).
Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt. Möbelvårdsmedel och rengöringsmedel med ammoniak lämpar sig mindre bra för målade ytor. Aceton, thinner och T-sprit kan lösa upp målningen.
Lilla Åland pinnstol från Stolab, här i färglackerat utförande.