FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI I 30 DAGAR

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

BLI MEDLEM & FÅ 100 KR RABATT*

Logga in
|

Sista chansen: Belysningskampanj – Upp till 40% rabatt

Kunskap & inspiration/Skötselråd/Möbler/Skötselråd utemöbler
Skötselråd och tips på hur du tar hand om dina utemöbler på bästa sätt, här skrubbas ett utebord i teak med rengöringsborste och torkas med mjuk trasa.

Möbler

Skötselråd utemöbler

När du investerar i utemöbler av hög kvalitet bör du också investera i lite underhåll av möblerna både före, under och efter utomhussäsongen. Desto bättre du tar du hand om dina utemöbler desto bättre håller dem över tid. Vi ger dig tips och råd på hur du bäst tar hand om dina utemöbler i de vanligaste materialen och ytbehandlingarna.
Onsdag 29 mars 2023
Share article

Att tänka på vid rengöring av utemöbler i trä

Oavsett träslag på dina utemöbler så kommer trät att utsättas för stora fuktvariationer till följd av väder och vind. Vid regn och i luft bildas smutspartiklar som både sliter och bildar olika former av beläggningar på utemöblerna. Genom att ta hand om dina utemöbler och rengöra dem ofta förlänger du livslängden och håller utemöblerna fina under varje säsong.

Om du rengör och tar hand om dina utemöbler i trä på rätt sätt håller dem länge. En mjuk rengöringsborste,  milt rengöringsmedel och vatten räcker långt, avsluta med att torka utemöblerna helt torra.

Genom att ta hand om dina utemöbler på rätt sätt får dem en längre livslängd.

Aneboda klaffbord från 1898, vill du behålla dina utemöbler i teak bruna bör du olja in dem regelbundet, vill du istället få en mer grånad ton och patina kan du låta väder och vind skynda på processen.

Ett bord i teak kan antingen oljas in för att bevara den varma, bruna tonen eller hållas obehandlat för att få en vacker grå patina med tiden.

Så rengör du utemöbler i teak

Teak är i grunden ett träslag med hög oljehalt som finns i materialet naturligt. Obehandlad teak blir med tiden grå och får en fin patina, denna process kan ta olika lång tid, förblir den obehandlad kan små sprickor uppkomma och det beror på luftfuktigheten och dessa kan komma och gå beroende på hur mycket möblerna utsätts för fukt.

När utemöblerna är helt nya och inte har stått ute kan de vid första kontakt med fukt reagera med en så kallad ”fiberresning”, detta kan du enkelt åtgärda genom att slipa lätt med ett fint sandpapper. I övrigt är det regelbunden rengöring som krävs för att hålla utemöbler i teak i fint skick. Beroende på hur dina utemöbler står placerade och vilken typ av miljö det är kan det variera hur ofta du behöver rengöra dem, men i regel minst en gång/säsong.

Rengör dina utemöbler i teak genom att tvätta dem med vatten och mild rengöring tillsammans med skurduk eller borste.

Att rengöra sina utemöbler i teak inför varje säsong ger utemöblerna ökad livslängd. IIris skurduk från Iris Hantverk är perfekt att både rengöra & torka utemöbler med.

Att olja in sina utemöbler ger ett skydd mot fukt och luftpartiklar och håller träet fint. Olja in dina utemöbler när de känns torra och efter att du rengjort dem ordentligt.

Behandla dina utemöbler med rätt produkter för att ge dem bästa möjliga skydd och förutsättningar för att åldras fint.

För att rengöra och behandla utemöbler i teak på bästa sätt så är råden att:

  • Rengör utemöblerna med traditionell såpa, vatten och en ren svamp eller trasa.
  • Är möblerna extra utsatta kan en grövre svamp användas.
  • När du rengjort möblerna med såpa, skölj av dem nogrannt med vatten.
  • Använd aldrig högtryckstvätt då det riskerar att förstöra träfibrerna.
  • Vill du att dina teakmöbler ska få den fina, gråa patinan kan processen påskyndas genom regn och sol.
  • Obehandlade teakmöbler bör skyddas mot fettfläckar då materialet tenderar att suga upp fett, möbeln blir då fläckig och flammig.
  • Vill du behålla teaken i den bruna, varma tonen som den har från början rekommenderas att du behandlar möblerna med teakolja för utomhusbruk. Rengör då möbeln noggrant före inoljning. Var även noggrann med att låta möblerna torka helt innan de oljas in och följ de instruktioner som medföljer oljan.
  • Inoljning av teakmöbler upprepas när teaken känns torr. Överflödig olja kan du torka av med torr trasa, den är viktig att ta bort då den annars kan dra till sig smuts och i sin tur börja mögla.
  • Fortsätter du inte att behandla regelbundet med olja kommer teaken börja gråna.
  • Att behandla teak med olja kommer inte förlänga livslängden på utemöblerna mer utan det är i första hand en utseendefråga.

Så rengör du utemöbler i ek & oljad furu

Utemöbler som är ytbehandlade i någon form sköter man på olika sätt beroende på hur utsatt möbeln är från sol, regn, nedfall och mekanisk nötning. Det viktigaste för att hålla utemöbler i ek och oljad furu rena genom regelbunden rengöring för att sedan olja in efteråt.

Crate loungestolar i lackerad furu från HAY.

Crate loungestol från HAY är tillverkad i lackad furu.

För att rengöra och behandla utemöbler i ek och oljad furu på bästa sätt är råden att:

  • Tvätta utemöblerna regelbundet, ta bort fläckar som uppstår omgående för bästa resultat.
  • Använd såpa, vatten och en ren svamp eller trasa.
  • Är möblerna extra smutsiga, använd en grövre svamp på de områden som är mest utsatta.
  • Skölj sedan utemöblerna med vatten.
  • Undvik högtryckstvätt då detta kan förstöra träfibrerna.
  • Är utemöblerna smutsiga kan de riskera att dra till sig mögel, om svartmögel eller alger upptäcks kan du använda mögeltvätt eller liknande medel för att få bort och bleka missfärgningen, viktigt är att du sköljer väl med vatten efter användning av dessa medel.
  • Luftföroreningar kan orsaka svarta prickar på ovansidan av dina utemöbler, för att undvika detta är regelbunden rengöring lösningen.
  • Om fiberresning uppstår kan du enkelt slipa med ett lätt och finkornigt sandpapper.
  • Olja efter dessa steg in dina möbler.
  • Utemöbler i ek och oljad furu är i regel ytbehandlade med vattenburen olja från fabrik, därför behöver de oljas in regelbundet för att behålla sin formstabilitet och för att undvika att sprickbildning uppstår.
  • För att hålla utemöblerna i fint skick under lång tid är rekommendation att olja in utemöblerna 2 – 3 gånger per år.
  • Är du osäker på när du ska gå på med olja kan du känna på utemöblerna, börjar de kännas torra är det dags, men se då till att rengöra först för att sedan torka ordentligt.
  • Följ sedan instruktionerna för den oljan du köpt och slipa lätt de ytor som ska inoljas och skrapa bort eventuell flagnad olja.
  • När du oljar in är det viktigt att vara extra noggrann vid ändträ och skarvar, gå även på med ytterligare en omgång om ytan känns extra torr.
  • Torka bort överflödig olja ordentligt för att undvika att den drar till sig smuts som kan komma att börja mögla om den ligger kvar.
Weekday bänk och bord från HAY i lackerad furu.

Även utemöbler i målat och lackerat trä behöver rätt omvårdnad för att hålla sig fina i många säsonger.

Så rengör du målade och lackerade trädgårdsmöbler

Utemöbler eller trädgårdsmöbler som är målade eller lackade klarar i regel cirka 3 – 5 säsonger utomhus utan nämnvärt med underhåll, men det beror på i vilken miljö utemöblerna står i och hur pass utsatta eller skyddade dem är från väder och vind. Men det är bra att vara uppmärksam på om lacken har blivit skadad eller nötts bort.

För att dina målade eller lackerade utemöbler ska hålla i många år är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt genom följande råd:

  • Om du har möjlighet kan du försöka skydda utemöblerna mot nederbörd.
  • Har du inte möjlighet till att skydda möblerna från regn kan du se till att luta dem så att vattnet har möjlighet att rinna av, det kan hjälpa till att förlänga livslängden på möblerna.
  • Om färgen eller lacken skadats kan den ta upp fukt vilket kan orsaka att träet sväller och krymper, det medför sprickbildning, detta kan du undvika genom regelbunden rengöring.
  • Du rengör utemöblerna med såpa, vatten, en ren svamp eller trasa.
  • Är möblerna extra utsatta för smuts och fläckar kan du gå på med en grövre svamp.
  • Skölj efter rengöring noggrant med vatten.
  • Var noggrann med att torka av möblerna om det regnat på dem, ligger vatten kvar på ytan en längre stund kan det slita extra mycket på lacken.
  • Kika regelbundet på lacken så att den inte har skadats eller att flagor har nötts bort. Om en skada uppkommit i färg eller lack så kan du åtgärda det genom att slipa ytan ren med sandpapper och gå på med ny lack avsedd för utomhusbruk. I vissa fall finns bättringsfärg att köpa till dina utemöbler (beroende på leverantör) och den kan då användas till att reparera småskador som kan uppstå
Weekday bänk från HAY i lackerad furu i en ljusblå nyans.

Weekday bänk från HAY i lackerad furu, här i färgen Azure blue.

Vinterförvara dina utemöbler väl för att dem ska hålla i många år, utemöbler i teak som A2 stol från Grythyttan Stålmöbler mår bäst att stå svalt men torrt eller under presenning eller möbelskydd.

Utemöbler som A2 stol från Grythyttan Stålmöbler vinterförvaras med fördel i ett svalare utrymme eller under möbelskydd.

Så vinterförvarar du dina utemöbler på bästa sätt

Det bästa sättet att förvara utemöbler på under vintern är i ett förråd eller utrymme som har samma luftfuktighet som utomhus. Tar man in utemöblerna i rumstemperatur finns stor risk för att träet spricker på grund av den stora temperaturskillnaden och fuktigheten. Precis som när du ska ställa ut dina utemöbler är det viktigt att de rengörs och torkar ordentligt även när de ska förvaras för vintern. Har du ytbehandlade utemöbler i exempelvis ek, furu eller teak kan du även olja in möblerna en stund innan de ska vinterförvaras så att oljan hinner torka in i träet ordentligt. Har du inget utrymme eller källarförråd fungerar även möbelskydd eller presenning, men se då till att det finns en luftspalt mellan skyddet och möblerna så att luften kan cirkulera och förhindra att fukt inte kapslas in.

Josefin Beijer
Skribent

Möbelvård för dina utemöbler

Se all möbelvård

c/o Svenssons

Följ oss